Антиросійські енергетичні санкції спрямовані проти нафтогазових експортних трубопроводів

Антиросійські енергетичні санкції спрямовані проти нафтогазових експортних трубопроводів

Антиросійські енергетичні санкції фактично спрямовані проти головних нафтогазових експортних трубопроводів, що забезпечують стабільне постачання величезної кількості країн.

Сама наявність статичної труби певною мірою гарантувала, що постачальник не «втече» в пошуках кращих умов для наживи. Західні рестрикції похитнули цей основний порядок енергетичного ринку, зробивши колись стабільну систему дуже схожою на надзвичайно мінливий ринок ЗПГ, де вантажі переправляються, перепродаються в дорозі і вже звично змінюють маршрут після зміни власника. Однак, скасувавши санкціями «еру трубопроводів», Захід віддав світовий глобальний ринок нафти та газу до рук перевізників, власників галузевого торговельного флоту.

Тим самим було створено додаткові проблеми для світового ринку, що вже перебуває в судомах. По-перше, ціна фрахту танкера (газовозу) зросла до небес, і, по-друге, світ відчув неймовірну нестачу суден для доставки видобутої сировини споживачам у Європі, яка відмовилася від газопроводів. Система логістики вуглеводнів таким чином повністю дестабілізована. Про це пише експерт ресурсу OilPrice Ірина Слав.

Тепер танкерам доводиться долати великі відстані, досліджувати нові маршрути, відповідно, зростають експлуатаційні витрати, ціна фрахту, а також час перебування у дорозі, поки інші клієнти чекають на відправку вантажу. Фактично світ перебуває на межі колапсу доставки стратегічних ресурсів: флоту не вистачає вже зараз, а потреба у перевезенні зростає за попитом.

За словами галузевих експертів, ринок ЗПГ страждає найбільше, тому що парк газовозів вже досить обмежений. Крім того, ці судна вже заброньовані на всю зиму, оскільки відправники вантажу очікують сплеску попиту на ЗПГ у сезон пікового споживання. Вони також готуються до перезапуску Freeport LNG, запланованого на листопад. Зрозуміло, решта клієнтів залишається без сировини, з невиконаними договорами на руках.

Але якщо для сфери ЗПГ як щодо нової галузі подібне явище в чомусь звичне, то для нафтових перевезень ситуація несподівана і незвична. До того ж, останні кілька років будівництво нафтових танкерів сильно сповільнилося, що призведе до погіршення проблеми в найближчому майбутньому.

Поділитись