Агент спецслужб Куби Ана Монтес вийшла на свободу після 20 років в’язниці в США

Агент спецслужб Куби Ана Монтес вийшла на свободу після 20 років в’язниці в США

Ана Белен Монтес, одна з найвищих американських чиновників, коли-небудь засуджених у шпигунстві на користь Куби, була достроково звільнена з в’язниці.

Монтес провела за ґратами 20 років. Про це повідомляє газета The Washington Post.

65-річна Монтес у 2002 році визнала себе винною у змові з метою вчинення шпигунства після того, як її звинуватили у використанні свого керівного становища як співробітника розвідувального управління Міністерства оборони для крадіжки та передачі в Гавану секретної інформації, у тому числі про особу деяких американських шпигунів.

У віці 45 років її було засуджено до 25 років позбавлення волі.

Громадянка США пуерториканського походження, Монтес почала працювати в розвідці в 1985 році і швидко піднялася службовими сходами, ставши головним аналітиком агентства з Куби.

Прокуратура заявила, що в цей час Монтес отримувала закодовані повідомлення з Гавани короткохвильовим радіо у вигляді рядків цифр, які вона друкувала на обладнаному дешифрувальником ноутбуці для перекладу в текст.

Зазначається, що 65-річну Монтес було звільнено достроково за хорошу поведінку. Висновок вона відбувала у в’язниці бази морської авіації США у Форт-Уорті у штаті Техас.

Поділитись