Аграрії зазнали великих збитків через весняні приморозки

Аграрії зазнали великих збитків через весняні приморозки

Аграрії по всій Україні отримали мільйонні збитки через весняні приморозки.

Про це повідомляє Latifundist.com.

«Весняні морози пошкодили бутони ріпаку на площі близько 600 га. Зазвичай ми збираємо 4 т врожаю з гектара, а в цьому році, хоча б по 3 т вдалося зібрати. Наші втрати через погодні примхи — 6 млн грн», — поділився аграрій з Ківерцівського району Павло Давидюк.

Голова наглядової ради компанії «Бучачагрохлібпром» (Тернопільська область) Петро Гадз розповів, що заморозки пошкодили 20% посівів культур.

«Найбільше постраждала теплолюбна кукурудза, соя і соняшник. Зниження температури було стресом і для ріпаку, який нахилився в період цвітіння і тепер однозначно дасть меншу врожайність. Пошкодила погода і пшеницю. Збитку ще підраховуємо», — зазначив Петро Гадз.

За словами агронома з Тернопільщини Ярослава Максимова, в його агропідприємстві приморозки пошкодили цвіт яблунь в садах на площі 50 га. Знищено 100% майбутнього врожаю.

«Найбільше нарікань — на замерзлу картоплю. У виграші — сільгоспвиробники, які були готові до заморозків і захистили картопля, зокрема, насипали над ним Гребені землі висотою 18 см. Якщо почорніли листя, а стебло — цілий і зелений, картопля відновиться, але треба допомогти йому рідкими добривами і стимуляторами росту», — вказала виконавчий директор Української асоціації виробників картоплі (УАПК) Оксана Руженкова.

Поділитись