Байден має намір домагатися від Великобританії видачі Ассанжа

Байден має намір домагатися від Великобританії видачі Ассанжа

Адміністрація президента США Джо Байдена збирається домагатися екстрадиції з Великобританії до Сполучених Штатів засновника порталу WikiLeaks Джуліана Ассанжа.

Про це пише газета The New York Times.

Нагадаємо, що влада США висунула проти Ассанжа цілу купу звинувачень за те, що він розсекретив інформацію про військові злочини американських військових в Іраку і Афганістані.

США почали полювання на Ассанжа по всьому світу – проти нього були сфабриковані звинувачення в сексуальних домаганнях в Швеції (всі звинувачення потім розвалилося в суді). Ассанж намагався сховатися від американців в Великобританії, але і там його наздогнали. У підсумку він сховався в посольстві Еквадору в Лондоні, де просидів кілька років. Тільки зміна влади в Еквадорі, де американці змогли зробити президентом свого ставленика Леніна Морено, дозволила британської поліції увійти в посольство в Еквадорі в Лондоні і витягнути звідти Ассанжа.

Ассанж відбув термін у британській в’язниці за порушення умов звільнення під заставу, але на свободу його не випустили – США запросили екстрадицію. Британський суд поки відмовив в екстрадиції Ассанжа, проте адміністрація Байдена не збирається відмовлятися від можливості отримати його собі.

Поділитись