76% фахівців із психічного здоров’я відчули збільшення навантаження за останній рік

76% фахівців із психічного здоров’я відчули збільшення навантаження за останній рік

76% із 1 500 опитаних фахівців і фахівчинь із психічного здоровʼя відчули збільшення навантаження протягом останнього року.

 Про це повідомила заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Марина Хонда на Форумі ментального здоров’я.

«Питання ментального здоров’я стосується кожного, адже повномасштабна війна торкнулася всіх нас. Комусь потрібна емоційна підтримка, інші потребують тілесних практик, а дехто, на жаль, – тривалого психологічного чи психіатричного супроводу. Цими важливими завданнями займаєтесь ви, спеціалісти й спеціалістки у сфері психології. Розуміючи навантаження, яке очікує, ми на базі знань ізраїльських партнерів та за їх підтримки ще у 2021 році запустили Центр стресостійкості Києва. Його головна мета – допомогти тим, хто підтримує киян і киянок. Однак зростання попиту на психологічну допомогу надалі збільшує навантаження на вас. І перед нами всіма стоїть непросте завдання – розширити систему підтримки насамперед для фахівців і фахівчинь, щоб ви могли допомагати іншим, маючи власні ресурси», – звернулась до присутніх Марина Хонда.

За її словами, опитування провели серед 1 500 фахівців і фахівчинь із психічного здоровʼя структурних підрозділів районних у м. Києві державних адміністрацій. За результатами майже 90% респондентів і респонденток оцінили своє навантаження на 4 і 5 за п’ятибальною шкалою. 76% фахівців і фахівчинь зазначили про збільшення навантаження протягом останнього року, 45% – потребують додаткових тренінгів із психічного здоров’я та управління стресом, а 28% повідомили, що мають власний травматичний досвід, пов’язаний із війною.

На Форумі також відбулися панельна дискусія з теми «Кризові стани. Шляхи подолання», флешмоб «Об’єднані мріями» та нагородження відзнаками імплементаторів Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», приурочене до Всесвітнього дня психічного здоров’я.

Поділитись