WADA пригрозило відсторонити від змагань спортсменів США

WADA пригрозило відсторонити від змагань спортсменів США

Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) може не допустити спортсменів з США до участі в Олімпіаді та інших великих спортивних заходах, якщо країна припинить фінансування організації.

Про це в п’ятницю, 4 вересня, розповів глава WADA Вітольд Банька.

Він зазначив, що припинення фінансування з боку США може мати серйозні наслідки для американських спортсменів. Глава WADA згадав надійшли в організацію звернення урядів кількох країн світу, які були шоковані погрозами колег з Вашингтона.

«Вони вимагають, щоб ми розглянули поправку до стандарту відповідності, де буде сказано, що несплата урядом внеску в WADA може привести до того, що антидопінгове агентство даної країни буде оголошено невідповідним кодексу організації. Це призведе до наслідків для спортсменів з цієї країни, включаючи їх відсторонення від участі в Олімпіаді та інших великих міжнародних змаганнях», – цитує Баньку Reuters.

У свою чергу президент антидопінгового агентства США (USADA) Тревіс Тайгарт назвав загрозу WADA порожній і незаконною.

«Загроза спортсменам однієї країни через невдалу моделі управління WADA – наочна розчаровує ситуація», – підкреслив він.

На думку Тайгарт, організації слід приділити час на те, щоб виправити недоліки і зробити WADA таким, яким хоче його бачити світ, «тобто сильним і незалежним WADA».

24 червня американське Управління національної політики з контролю над наркотиками виступило із закликом до конгресу розглянути відмова від фінансування WADA, якщо організація не вживе заходів щодо реформування з метою відповідності «базовим стандартам ефективності, незалежності, прозорості».

Поділитись