В Англії хочуть поміняти правила гри в футбол, щоб грати менше

В Англії хочуть поміняти правила гри в футбол, щоб грати менше

Якщо розіграш Бундесліги буде відновлено в самий найближчий час, то в Англії поки можуть лише сподіватися, що футбольний сезон взагалі буде дограний.

Найдорожча ліга в світі продовжує нести колосальні фінансові втрати, але страждають не тільки клуби вищого дивізіону. І, схоже, сама консервативна футбольна нація готова навіть до того, щоб значно змінити найпопулярнішу гру на планеті.

Згідно найоптимістичнішими прогнозами відновитися футбольну першість в Англії має не раніше 8 червня, але впевненості в тому, що вдасться почати грати в зазначений термін, немає. Міністр закордонних справ Великобританії Домінік Рааб не скупитися на гучні заяви, запевняючи, що повернення спортивних змагань підніме дух всієї нації, але при цьому зазначає, що трапиться це може лише при повній впевненості в безпеці і виправданості такого кроку з медичної та наукової точок зору. Глава британського МЗС каже, що міністерства культури і спорту ведуть старанну роботу по створенню плану повернення спортивних змагань, але ризик в даному випадку неприпустимий.

Справа стосується не тільки уболівальників на трибунах, а й самих спортсменів. Півзахисник столичного «Вест Хема» Мануель Лансіні заявив в інтерв’ю, що вважає божевіллям повернення на футбольні поля до тих пір, поки не буде винайдена вакцина від коронавірусу. І оскаржити точку зору гравця, який не бажає ризикувати життям на догоду спортивних інтересів, неможливо.

З кожним днем ​​разом зі зменшенням математичної ймовірності відновлення футбольних матчів в Англії, і його супутній цьому ажіотаж. Щось подібне, але в куди більш скромних масштабах, переживає зараз футбольна Франція, що стала на даний момент першим і поки останнім представником великої п’ятірки найсильніших європейських національних першостей, які вирішили не догравати внутрішній чемпіонат. Невдоволення таким рішенням висловили не тільки клуби французької Ліги 1, які будуть змушені покинути вищий футбольний дивізіон в обхід спортивного принципу. Куди більше незадоволених голосів, які загрожують десятками судових позовів на адресу Федерації футболу Франції, лунають з нижчих ліг.

В Англії, безсумнівно, найбільші втрати несуть клуби АПЛ. Якщо матчі АПЛ не будуть дограні, а лідери Чемпіоншип позбудуться шансу прийняти в наступному сезоні участь в вищому дивізіоні, то це безсумнівно обернеться низкою великих позовів, відбитися від яких в суді буде досить проблематично. Різниця з російськими реаліями полягає в тому, що якщо наші клуби по суті не отримують ніякого прибутку від домашніх зустрічей, то для команд другого англійського дивізіону такі матчі є головним джерелом заробітку. І навіть якщо буде прийнято рішення дограти першість, але без глядачів на трибунах, це не влаштує власників клубів, які в такому випадку не отримають прибуток. Цим і пояснюється максимальна варіативність сценаріїв, про яку говорив міністр Рааб.

В Англії розглядають варіант з скороченням тривалості таймів, що призведе до помітної зміни стратегії гри. Глава Асоціації професійних футболістів Англії Гордон Тейлор, розмірковуючи про настільки радикальну зміну, говорить про першорядність чесності змагань і дотримання спортивного принципу, які від нововведення безпосередньо не постраждають, але замовчує про те, як може змінитися разом з цим сама гра, яку, як стверджують, придумали саме в Англії.

Поділитись