Зростання російської економіки сповільнилося майже до нуля

Зростання російської економіки сповільнилося майже до нуля

Федеральна служба державної статистики Росії опублікувала звіт підсумкової макростатистики економіки за травень.

Він показав подальше уповільнення російської економіки, яка страждає від дефіциту інвестицій, підвищення податків і спустошує гаманців споживачів.

Зростання в промисловості сповільнилося в 9 разів – з 4,6% в квітні до 0,9% і був забезпечений виключно за рахунок галузей низьких переділів, які отримають по поверхню вуглеводні та іншу мінеральну сировину: нафтовидобуток додала 1,3%, видобуток газу – 4 , 6%, збагаченого кам’яного і бурого вугілля 1,1%.

Переробна промисловість відновила спад – обсяги випуску скоротилися на 1%.

Будівництво, обсяг якого впав більш ніж на 10% за час кризи і так і не відновився до рівнів 2014 року, залишився практично на нулі: зростання в секторі оцінено в мізерні 0,2%, незважаючи на стрибок житлового будівництва.

Зростання зарплат в реальному вираженні сповільнилося з 3,1% до 2,8% і потягнуло за собою споживчий попит: оборот роздрібної торгівлі додав 1,4% (проти 1,6% в квітні), при цьому продажі послуг почали падати.

Зростання вантажообігу транспорту сповільнилося більш ніж удвічі – з квітневих 2,5% до 1,1%.

Новим ризиком для зростання стають заходи по обмеженню споживчого кредитування, бум якого став головним джерелом підтримки рівня життя для мільйонів росіян.

Темп зростання роздрібних кредитів сповільнилося до 23,3% рік до року в порівнянні з 23,8% в квітні, тобто приріст склав 1,6% в порівнянні з квітнем.

Фото Pixabay.

Поділитись