Трампа звинувачують у підбурюванні натовпу до заколотів під час штурму Капітолію

Трампа звинувачують у підбурюванні натовпу до заколотів під час штурму Капітолію

Три коротких слова, виголошених колишнім президентом США Дональдом Трампом під час штурму Капітолію 6 січня, лягли в основу справи про імпічмент, влаштованого демократами, написав 12 лютого оглядач порталу Yahoo News Australia Нік Уігем.

На суді в Сенаті Конгресу США звинувачення намагається довести, що Трамп під час заворушень у Вашингтоні підбурював натовп до заколотів і намагався спрямувати протест проти демократичного волевиявлення американців на користь кандидата Джо Байдена, який став президентом США.

Демократи під час слухань, зазначає Уігем, провели пряму лінію: вони взяли висловлювання в натовпі, в тому числі заклики до насильницького повалення влади, і зіставили їх з коментарями та оцінками Трампа.

Трамп допустив схвальні репліки, правда вони не ставилися безпосередньо до дій протестуючих.

«Якщо демократи займуть Сенат і Білий дім, то ми будемо боротися з ними щосили, битися, як в пеклі», – сказав тоді американський лідер.

Пізніше його адвокати заявили, що три слова «битися як в пеклі» вимовлені в переносному сенсі, і що їх «не можна витлумачити як заохочення актів насильства». Крім того, Трамп не згадував і не заохочував повстання, бунти або насильницькі злочини, а пізніше неодноразово засуджував влаштовані в Вашингтоні заворушення.

Уігем додав, що через брак доказів провини Трампа сторона звинувачення пригадала про трьох інших словах, вимовлених президентом в 2017 році. Тоді, оцінюючи мітинг прихильників переваги білої раси в Шарлоттсвіллі (Вірджинія), Трамп сказав, що серед них є «дуже хороші люди».

11 лютого в американському Сенаті звинувачення виклало справу на процесі щодо імпічменту Трампу. Тепер у захисту буде не менше 16 годин і мінімум два дні, щоб висловитися проти імпічменту, потім підуть питання сенаторів, можливий допит свідків і голосування.

Поділитись