ЗМІ: чиновник з Китаю втік в США з даними про коронавірус

ЗМІ: чиновник з Китаю втік в США з даними про коронавірус

Китайський чиновник Дун Цзінвей разом з дочкою втік в США, прихопивши з собою конфіденційну інформацію про коронавіруси.

Про це повідомило видання Daily Beast.

В опозиційних китайських ЗМІ з’явилися чутки, що заступник міністра державної безпеки КНР ще в середині лютого разом з донькою втік до Штатів, щоб передати американській владі інформацію про Уханьского інституті вірусології. Передбачається, що саме ці відомості могли спонукати адміністрацію президента США Джо Байдена засумніватися в природне походження коронавірусу.

Дун Цзінвей може стати найбільш високопоставленим перебіжчиком в історії КНР, якщо ці чутки підтвердяться. Екс-чиновник китайського МЗС Хань Лянчао повідомив з посиланням на джерело, що тема втечі Дуна Цзінвея нібито обговорювалася в березні в ході саміту Китаю і США на Алясці. Від американців зажадали, щоб вони повернули втікача, але держсекретар США Ентоні Блінкен відповів відмовою.

На думку колишнього експерта Пентагону, Держдепу і ЦРУ Ніколаса Ефтіміадеса, ці повідомлення «всього лише чутки», породжені інформаційною війною між Комуністичною партією Китаю і опозицією.

Глава Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедрос Гебрейесус раніше не виключив лабораторного походження коронавірусу. Хоча комісія ВООЗ за підсумками візиту в Ухань на початку цього року припустила, що вірус міг передатися людині від летючих мишей через будь-яких інших тварин. Але в багатьох країнах, включаючи США, ці висновки порахували сумнівними, зажадавши більш ретельного розслідування.

Поділитись