Байден постав перед дилемою через «Північний потік – 2»

Байден постав перед дилемою через «Північний потік – 2»

Нова американська адміністрація Джо Бадена цілком хотіла б повернутися до тісної співпраці з Федеративною Республікою Німеччина, але істотним каменем спотикання в двосторонніх відносинах між Берліном і Вашингтоном став газопровід «Північний потік – 2» з Росії.

Про це пише німецька газета Süddeutsche Zeitung.

Нагадаємо, що раніше стало відомо про перший телефонній розмові Меркель з Байденом. Німецький канцлер підняла питання в тому числі і по газопроводу «Північний потік – 2».

Німецька газета вважає, що Байден, «обмінюючись люб’язностями» з Меркель, в якійсь мірі ставить під загрозу існуючий консенсус між республіканцями і демократами з питання «Північного потоку – 2». І демократи і республіканці в США закликають Байдена не відмовлятися від жорсткої політики його попередника Дональда Трампа щодо «Північного потоку – 2».

Крім того, німецькі ЗМІ не бачать, в чому власне може відбутися поступка Байдена по ПП-2, з огляду на досить непохитну позицію Берліна в цьому питанні.

В результаті Байденом його адміністрація виявляються перед дилемою – з одного боку вони заявили про намір покращувати відносини з американськими союзниками і перш за все з Берліном, але з іншого боку ситуація з ПП-2 показує, наскільки в реальності складно «перемкнути важелі» в двосторонніх відносинах.

Поділитись