Журнал Science: вчені склали прогноз по COVID-19 на найближчі десять років

Журнал Science: вчені склали прогноз по COVID-19 на найближчі десять років

На основі аналізу даних по чотирьом відомим коронавірусу людини, що викликає легкі симптоми застуди, американські вчені склали прогноз розвитку COVID-19 на найближче десятиліття.

Автори вважають, що за цей час коронавірус SARS-CoV-2 перейде в розряд ендемічних, а імунітет від перенесеного в дитинстві в легкій формі захворювання буде поширюватися на все життя. Результати дослідження опубліковані в журналі Science.

Аналіз імунологічних та епідеміологічних даних за чотирма коронавірусу людини сімейства HCoV дозволив вченим з Університету Еморі в Атланті і Університету штату Пенсильванія розробити модель для прогнозування траєкторії SARS-CoV-2 до того часу, поки він не стане ендемічним, тобто буде підтримуватися на постійному базовому рівні в популяції населення, яке не підживлюючи зовнішніми інфекціями.

Автори особливо відзначають, що їх модель, що дуже важливо, включає роздільний аналіз таких компонентів імунологічної захисту, як сприйнятливість до повторного зараження, ослаблення хвороби після повторного зараження і трансмісивність вірусу після повторного зараження, кожен з яких згодом слабшає по-різному.

Результати моделювання дозволяють зробити оцінку динаміки зміни тяжкості захворювання для різних вікових груп населення. Наявні дані серологічних досліджень показують, що, як правило, первинне інфікування всіма чотирма ендемічними штамами HCoV відбувається в ранньому віці; при цьому виробляються обидва види антитіл – короткострокових IgM, що визначають гостру відповідь імунної системи, і IgG, що забезпечують довготривалу імунну пам’ять.

Поділитись