Зеленський запропонував скасувати державну монополію на спиртову галузь

Зеленський запропонував скасувати державну монополію на спиртову галузь

Президент Володимир Зеленський вносить до Верховної Ради законопроект, який передбачає лібералізацію виробництва і обігу спирту.

Про це повідомила в середу прес-служба глави держави. Як зазначається, протягом останніх 10 років виробництво легального харчового спирту в Україні скоротилося в чотири рази. У той же час частка тіньового обороту харчового спирту зросла з 10% в 2007 році до 55% від загального споживання харчового спирту в країні в 2019 році.

“Цей проект закону покликаний скасувати державну монополію на виробництво спирту та сприяти детінізації ринку спирту і лікеро-горілчаної продукції. Зокрема, документом з 1 січня 2020 року скасовується державна монополія на виробництво спирту”, – йдеться в повідомленні.

За даними прес-служби, законопроект надає можливість суб’єктам господарювання будь-якої форми власності виробляти і продавати спирт при наявності відповідної ліцензії. Також проект закону вводить повну лібералізацію експорту спирту з країни. Так, згідно з документом, експорт спирту етилового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового здійснюють суб’єкти господарювання, які отримали ліцензію на виробництво.

При цьому для захисту вітчизняного товаровиробника законопроектом передбачено, що імпорт спирту до 1 січня 2022 року зможуть здійснювати тільки уповноважені Кабінетом Міністрів України підприємства.
На Україні монополістом в спиртовій галузі є державне підприємство “Укрспирт”. Підприємство збираються виставити на приватизацію.

Поділитись