Зеленський почав процес «деолігархізації» України

Зеленський почав процес «деолігархізації» України

Президент Володимир Зеленський почав процес «деолігархізації» в країні, спрямований на скорочення бар’єрів для ведення бізнесу і встановлення єдиних для всіх «правил гри», повідомляють ЗМІ з посиланням на сайт глави держави.


Як заявив радник президента з питань економіки Олег Устенко, протягом багатьох років олігархи розвивають власний бізнес, створюючи бар’єри для входження в бізнес інших осіб.

«Заради цього вони використовують політичні зв’язки, медіаресурси, щоб блокувати розвиток ситуації. Виходить, що захист прав власності – то, чого хоче бізнес – нормальна судова система, ефективна боротьба з корупцією, конкуренція, демонополізація економіки, зменшення бар’єрів для ведення бізнесу – блокує саме ця група», – підкреслив він.

Устенко зазначив, що Зеленський планує проводити деолігархізацію «широким фронтом», діючи за багатьма напрямками.
За словами радника глави держави, в першу чергу робота буде спрямована на амністію капіталу, проведення судової реформи, відновлення повноцінної роботи антикорупційної інфраструктури, демонополізацію економіки і розвиток конкуренції. Устенко також наголосив, що процес уже запущений і почався зі сфери надрокористування.

На засіданні 19 березня Рада нацбезпеки і оборони ввів санкції проти 19 компаній, які користувалися надрами України. За даними правоохоронних органів, вони отримали ліцензії на користування надрами незаконно і за заниженими цінами.
У той же день президент Володимир Зеленський записав відеозвернення, в якому заявив, що повернення надр України у власність держави дозволить ввести економічний паспорт українця.

За його словами, економічні паспорта зможуть отримати діти, народжені на Україні, і отримати за нього кошти від використання і видобутку надр, які будуть накопичуватися на їх персональному депозитному рахунку в банку. По досягненню повноліття гроші можуть бути витрачені на здобуття вищої освіти на Україні.

Поділитись