Зеленський не вважає Китай головною геополітичною загрозою

Зеленський не вважає Китай головною геополітичною загрозою

Президент України Володимир Зеленський, відповідаючи на питання журналістів інформаційного порталу Axios на телеканалі HBO, заявив, що не вважає Китай на даний момент головною геополітичною загрозою.

Ведучий привів популярну в США думку про те, що Китай є «геополітичною загрозою номер один», на що Зеленський зазначив, що не може з цим погодитися, «тому що в Україні ми цього не відчуваємо».

Український лідер пояснив, що існує безліч різних загроз, які виходять від сильних держав, а між КНР і США «спостерігається щось на зразок холодної війни».

Президент зазначив, що в Україні представлені і американський, і китайський бізнес.

«Я впевнений, що незалежно від країни або національності той чи інший народ, бізнес або країна можуть бути представлені в твоєму державі за умови, що вони ставляться до тебе з повагою, поважають твій народ і кордони», – уклав Зеленський.

29 січня президент України підписав указ, згідно з яким вводиться в дію рішення Ради національної безпеки і оборони країни про введення санкцій проти чотирьох китайських компаній і одного громадянина КНР Ван Цзінь – акціонера Skyrizon, компанії-інвестора українського підприємства з виробництва авіаційних двигунів «Мотор Січ». Термін санкцій – три роки. Протягом цього часу активи зазначених компаній на Україні будуть заблоковані, торгові операції, транзит ресурсів, польотів і перевезень по країні обмежені.

30 серпня між держсекретарем США Майком Помпео і президентом України Володимиром Зеленським відбулася телефонна розмова. Помпео тоді заявив про стурбованість Вашингтона у зв’язку зі спробами КНР купити «Мотор Січ».

Поділитись