Зеленський не має наміру запрошувати до Києва Штайнмайєра для роз’яснення його формули

Зеленський не має наміру запрошувати до Києва Штайнмайєра для роз’яснення його формули

Президент Володимир Зеленський не вважає за необхідне запрошувати президента Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайєра в Україну для роз’яснення запропонованої ним формули з надання особливого статусу Донбасу.

Він заявив про це на зустрічі з пресою, додавши, що подібне прохання з його боку може бути стлумачене як спроба тиску на політичних противників, в тому числі колишнього українського президента Петра Порошенка.

“Я думаю, що якщо Штайнмаєр приїде, то це буде з мого боку тиск на колишню владу, а я не хочу цього робити”, – сказав Зеленський. Він заявив, що президент ФРН, в минулому голова німецького МЗС, був шокований критикою, що пролунала на адресу Зеленського з боку ряду українських політиків після того, як на початку цього місяця влада Києва визнали “формулу Штайнмайєра”. За його даними, президент ФРН заявив, що дискусія в Україні його трохи дивує, оскільки одним з учасників переговорів був колишній президент.

Зеленський також нагадав, що закон про особливий статус Донбасу дійсний до 31 грудня. “Після 31 грудня закон діяти не буде. Чи потрібен нам закон про особливий статус, в який буде імплементована “формула Штайнмайєра,” ми вирішимо”, – сказав він.

“Формула Штайнмайєра” – це ключик, і він йде в одному кейсі з тим, що обговорюють на вулицях – “формула Штайнмайєра” і відведення військ “, – пояснив президент. При цьому він вважає, що інформаційно його команда програла, не пояснивши людям, в чому сенс досягнутих в Мінську домовленостей.

Поділитись