Зарплатні борги: знайшли спосіб, як вирішити проблему

Зарплатні борги: знайшли спосіб, як вирішити проблему

Мінсоцполітики пропонує посилити захист прав працівників і вирішити проблему несвоєчасної виплати заробітної плати. Для цього розробили відповідний законопроект.

Документ обговорювали ще у жовтні 2016-го. Тоді уряд, роботодавці та експерти не дійшли згоди. Зараз проект знову винесли на погодження уряду. Далі його планують направити на голосування до Верховної Ради, пояснили у міністерстві, передає news.finance.ua.

Роботодавців хочуть зобов’язати сплачувати працівнику пеню у розмірі 0,06% від суми боргу за кожен день затримки зарплати, йдеться у законопроекті. Крім того, українцям на законодавчому рівні планують дозволити не ходити на роботу, якщо роботодавець затримує зарплату більше 15 днів.

Документ передбачає виплату працівнику компенсації у розмірі 3 середньомісячних зарплат, якщо порушили справу про банкрутство роботодавця.

“Такі пропозиції, звісно, краще, ніж нічого. Водночас вони не дуже робочі та мають великі обмеження. Це навіть прописано в самому законопроекті. Навряд чи в Україні запрацюють ці нововведення. З іншого боку, зарплату переважно заборгували економічно активні підприємства — ті, які отримують доходи. Чому ж вони не направляють їх на виплату зарплатних боргів? Відповідь проста — через недостатнє покарання”, — говорить експерт ринку праці Тетяна Пашкіна.

Поділитись