З життя пішла найстаріша жінка України

З життя пішла найстаріша жінка України

З життя пішла найстаріша жінка й найстаріша схимонахиня України, яка проживала в ставропігійному Жіночому монастирі Афонської ікони Божої матері в урочищі Кип’яче Малинського району на Житомирщині. Про це у Facebook повідомив її онук – отець Роман Барановський (Роман Лілея).

«Відійшла у Вічність Схимонахиня Іоанна у віці 107 років, вона пережила дві Світові війни, голодомор і 18 років перебувала у засланні за любов до України», – написав священник.

Сьогодні, 25 січня, у монастирі відбудеться Заупокійна Божественна Літургія, а потім погребіння схимонахині.

Схимонахиня Іоанна, а в миру – Марія Дмитрівна Мороз, народилася в селі Малий Кучурів Заставнівського району Чернівецької області 25 березня 1911 року.

У 99 років Марія Мороз стала черницею. Потім отець Роман забрав її до жіночого монастиря в Кип’яче, де вона прийняла постриг в черниці, а потім – в схимонахини.

У монастирі стверджують, що схимонахиня Іоанна – найстаріша жінка України. Минулого року вона успішно перенесла операцію з видалення катаракти та зафіксувала ще один рекорд. У Житомирській обласній клінічній лікарні ім. Гербачевського – це був перший випадок, коли пацієнтці такого віку провели оперативне втручання на очах.

Поділитись