З’явилися подробиці контракту Росії і України по газу

З’явилися подробиці контракту Росії і України по газу

Про транзит російського газу через Україну після 2019 року вдалося домовитися, і, судячи з натяків Росії, жодна зі сторін не залишилася ображеною.

Протокол домовленостей про продовження транзиту підписали в п’ятницю ввечері. Про це повідомила прес-служба «Газпрому». «Російська і українська сторони підписали Протокол домовленостей про продовження транзиту газу через територію України і врегулювання взаємних вимог», – передає текст заяви агентство РБК.

У «Нафтогазі» підсумки переговорів не коментують, зате на сторінці офісу президента Володимира Зеленського в Facebook з’явилося оголошення про «остаточні домовленості з принципових позицій щодо транзиту російського газу». Прес-служба Зеленського також зазначила, що всі взаємні претензії врегульовані. Деталі угоди українська сторона пообіцяла розкрити 21 грудня.

Більш докладно про результати переговорів розповів віце-прем’єр Росії Дмитро Козак. Він заявив, що до Нового року Росія і Україна підпишуть новий газовий контракт терміном на 5 років. Козак не назвав конкретних цифр за обсягами перекачування через Україну транзитного газу, назвавши їх «необхідними і достатніми» для задоволення потреб європейських споживачів.

«Більше судових позовів, судових суперечок, взаємних претензій не буде», – резюмував віце-прем’єр Росії.

Якщо говорити про термін дії нового транзитного контракту, то його можна назвати золотою серединою. «Газпром» пропонував укласти контракт на один рік. А українська сторона наполягала на довгостроковому контракті не менш ніж на 10 років.

За іншими параметрами складніше. Головне спірне питання – взаємні фінансові претензії. Україна вимагає від Росії $ 3 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу, а Росія нагадує про претензії на аналогічну суму, вкладену в українські цінні папери в 2013 році. І далі вже можуть бути варіанти. Або «Нафтогаз» відмовляється від претензій до «Газпрому» в обмін на те, що Росія відмовляється від вимоги до України з приводу $ 3 млрд. Тобто це такий собі взаємозалік. Або ці $ 3 млрд будуть розтягнуті на кілька років і вийде, що це щось на зразок знижки.

Поділитись