З листопада розмір субсидії не вказуватимуть в платіжках

З листопада розмір субсидії не вказуватимуть в платіжках

Про це заявив заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко, повідомляє Укрінформ.

“Я хотів би звернути увагу на наступне: починаючи з платіжок за жовтень, всі пільговики, як і субсидіанти раніше, отримуватимуть повний розмір платіжки без урахування пільг і субсидій. Паралельно з цим відповідні кошти будуть перераховуватися або на їх обліковий запис в Ощадному банку, або “Укрпошту”, якщо вони виявили бажання і звернулися до органу соцзахисту щодо отримання відповідних виплат у готівковій формі”, – заявив Музиченко.

Далі, пояснив він, пільговик, який надав інформацію про номер мобільного телефону, щомісяця від банку буде отримувати смс-повідомлення про те, яка сума пільги йому нарахована, і яким чином відбулися взаєморозрахунки між банком та постачальниками послуг.

“Хотів би звернути увагу, що і пільги, і субсидії, як правило, покривають лише частину платежу. Тобто, в даному випадку ці соціальні гарантії базуються на тому, що частина платежу оплачує держава у вигляді пільги або субсидії, частина платежу оплачує власне споживач. Тому пільговик, який отримує кошти готівкою, повинен самостійно забезпечити оплату комунальних послуг з урахуванням розміру пільги, яку він отримав в готівковому вигляді”, – додав заступник міністра соцполітики.

Музиченко нагадав, що в минулому році вступив в силу закон про житлово-комунальні послуги, згідно з яким в 2019 році Україна повинна перейти до надання пільг та субсидій у грошовій формі безпосередньо громадянам.

“Перший крок в цьому напрямку був здійснений ще на початку 2019 року, коли ми перейшли до надання субсидій у грошовій формі. Зараз проходить другий етап відповідної реформи – це забезпечення переходу до надання вже власне пільг у грошовій формі”, – підкреслив заступник міністра.

Нагадаємо, на початку 2019 року в Україні ввели монетизацію субсидій. Реформа дає можливість сім’ям з низьким доходом отримати компенсацію на оплату комірного “живими грошима”. Якщо ж утворюється борг в більш ніж 340 грн, субсидію забирають. Восени 2019 роки українці отримали можливість отримувати монетизувати субсидію в більш ніж 30 банках на їх вибір.

Поділитись