З квітня пенсійний вік для жінок збільшиться на півроку і становитиме 59,5 років

З квітня пенсійний вік для жінок збільшиться на півроку і становитиме 59,5 років

У році, що наступив була оновлена ​​формула з розрахунку розміру пенсійних виплат. Також зросте розмір виплат, однак разом з ним і пенсійний вік.


Сума пенсії залежить від заробітку і страхового стажу, який до 2028 року складе 35 років. А вже з нинішній квітень пенсійний вік для жінок збільшиться на півроку і становитиме 59,5 років. Підвищувати пенсійний вік для жінок стали ще в 2011 – щороку на півроку, пише Апостроф.

Згідно з внесеними змінами до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” № 1058 (стаття 27-я), розмір пенсії за віком визначається за формулою: П (розмір пенсії) = Зп (заробітна плата) x Кс (коефіцієнт страхового стажу). Коефіцієнт страхового стажу визначається за формулою:

Заробіток для призначення пенсії визначається за період роботи з 1 липня 2000 року за даними персоніфікованого обліку.

Розмір пенсії буде перераховувати в залежності від заробітку і страхового стажу, а нарахування безпосередньо залежить від розміру середньої зарплати (становить в даний час 6188,89 гривень).

Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність (мінімальна пенсія) в 2020 році збільшується на 8% – з 1638 гривень до 1769 гривень.

Уже в березні буде проведено індексацію для одержувачів пенсійних виплат за формулою “50% інфляції + 50% зміни середньої зарплати за минулий рік”, виходячи з цих розрахунків пенсії в середньому піднімуться на 12%.

Поділитись