З квітня лікарні не зможуть отримувати гроші від благодійних фондів

З квітня лікарні не зможуть отримувати гроші від благодійних фондів

Після 1 квітня у зв’язку з другим етапом медреформи лікарні в Україні не зможуть отримувати гроші з благодійних фондів і місцевих бюджетів.

Про це говорить засновник Українського Медичного Експертної Товариства Дмитро Подтуркін, передає Обозреватель.

“Зараз законодавство прописано так, що лікарні не зможуть отримувати гроші з благодійних фондів. Але вони так само не зможуть отримувати і гроші з місцевих бюджетів. Тому що в законі зазначено, що місцева влада може оплатити ті послуги, які не оплачує державний бюджет. А МОЗ розписала тарифи на всі послуги, тому місцевому бюджету не буде за що платити”, – пояснив Подтуркін.

Експерт зазначає, що також виникає проблема, адже основними розпорядниками грошей, отриманих за надані послуги, залишаються головні лікарі. Тобто головлікар вирішує, скільки заплатити лікарю, медсестрі, прибиральниці, скільки себе і головному бухгалтеру, скільки грошей витратити на закупівлю ліків, обладнання, на ремонт, комуналку і скільки ще покласти на депозит.

“Через це в деяких поліклініках між лікарями, медсестрами і головним лікарем виникали конфлікти. Тому що він виписував собі і наближеним людям великі зарплати, а медсестри отримували по 6 тисяч, деякі лікарі і зовсім по 4,5 тисячі”, – йдеться в публікації.

Поділитись