З 1 жовтня в Україні при проектуванні нових будинків дозволено склити балкони

З 1 жовтня в Україні при проектуванні нових будинків дозволено склити балкони

Стало відомо, що з 1 жовтня в Україні при проектуванні нових будинків дозволено склити балкони. Це запобігатиме самовільному склінню балконів, покращить зовнішню естетику будинків та дозволить розширити можливості пожежної безпеки жителів.

Як передає tva.ua, відповідно до оновлених будівельних норм, скління балконів або лоджій з шириною не менше 1,2 м дозволяється виконувати, якщо площа скління становить не менше 50% від площі зовнішніх стін балконів, а вікна влаштовуються з сумарною шириною не менше 1,2 м і відчиняються на бік балкона, йдеться у повідомленні прес-служби уряду.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновило будівельні норми, якими, зокрема, врегулювало реконструкцію та скління балконів і лоджій при будівництві та реконструкції будинків.

Зокрема, прийнято рішення дозволити скління балконів та лоджій вище 3-го поверху при проектуванні нових та реконструкції існуючих житлових будинків. Відповідна норма міститься у змінах до ДБН В.2.2-15-2005 “Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення”, які вступають в силу з 1 жовтня 2018 року.

“Відповідно до діючих норм, при проектуванні та будівництві багатоповерхівок не допускається скління балконів. Тому жителі потім роблять це самостійно. Таке самовільне скління псує зовнішній вигляд будівель і взагалі наших міст. Часто окрім цього, вони ще й розширюють площі балконів, перетворюючи їх на жахливі прибудови. І це вже питання безпеки людей, які проживають в таких будинках чи проходять повз них”, – сказав заступник міністра.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні документи, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Поділитись