Японія завдає удар по економіці Південної Кореї

Японія завдає удар по економіці Південної Кореї

На початку липня уряд Японії оголосив про посилення контролю за експортом в Південну Корею трьох видів матеріалів, необхідних для виробництва сучасних напівпровідників і дисплеїв різних електронних гаджетів.

Що ж спонукало Токіо піти на такі жорсткі заходи відносно одного зі своїх найближчих сусідів і до яких наслідків вони можуть привести.

Згідно з новими правилами, Японія посилює контроль за експортом в Південну Корею трьох видів матеріалів, включаючи плавикову кислоту, яка використовується у виробництві напівпровідників і сучасних дисплеїв. Варто відразу підкреслити, що мова не йде про ембарго – ніякої заборони на поставки цих матеріалів або скорочення їх обсягів південнокорейським компаніям не передбачається. Однак тепер на кожну таку поставку компанії з Південної Кореї повинні направляти японському уряду офіційний запит, який буде розглянутий протягом 90 днів.

Головна проблема для компаній з Південної Кореї в ситуації, що склалася полягає в тому, що в поставках цих конкретних матеріалів вони сильно залежать від Японії, а процес імпортозаміщення може зайняти тривалий час, це призведе до зупинки заводів найбільших електронних компаній країни, включаючи Samsung.

Більш того, японська влада вже дали зрозуміти, що найближчим часом мають намір вивести Південну Корею зі списку країн, в які без обмежень поставлялися японські наноматеріали і високотехнологічні складові за спрощеними схемами.

Що стало причиною?

Уряд Японії підкреслює, що вжиті заходи не є обмежувальними, а лише представляють собою “адекватні кроки, спрямовані на забезпечення національної безпеки”.

Відносини між Токіо і Сеулом помітно погіршилися з приходом в Південній Кореї до влади президента Мун Чже Іна, передвиборна платформа якого багато в чому базувалася на націоналізмі – часом відкритої антияпонській спрямованості.

Остання крапля.

Восени 2018 року Верховний суд Республіки Корея зобов’язав японську компанію Nippon Steel & Sumitomo Metal виплатити компенсації кільком корейським працівникам за їх примус до підневільного праці під час Другої світової війни. Це, швидше за все, і стало останньою краплею, що переповнила чашу терпіння уряду Японії на чолі з прем’єр-міністром Сіндзо Абе (на фото gettyimages).

Поділитись