Японія відмовилася збільшувати витрати на утримання військових баз США

Японія відмовилася збільшувати витрати на утримання військових баз США

Уряд Японії має намір запропонувати Вашингтону залишити незмінним розподіл витрат на утримання військових баз США на японській території, повідомляють ЗМІ.


Телеканал NHK повідомив з посиланням на джерела, що Токіо планує укласти відповідну угоду з Вашингтоном терміном на один рік. У свою чергу нова американська адміністрація демонструє позитивне ставлення до пропозиції Японії, тому сторони мають намір незабаром завершити переговори з цього питання, дедлайн проведення яких настане в березні.

Раніше екс-помічник президента США з національної безпеки Джон Болтон в своїх опублікованих мемуарах повідомляв, що Вашингтон в 2019 році зажадав від Токіо виділяти щорічно на утримання американських військових баз в країні по 8 млрд доларів – в 4,4 рази більше, ніж зараз.

Вказувалося, що екс-президент США Дональд Трамп нібито наказав своєму помічникові пригрозити повним виведенням американських військ з Японії, якщо та відмовиться збільшувати витрати.

Витрати Японії на утримання американських військових баз в 2020 фінансовому році (закінчиться 31 березня 2021 роки) складуть 199,3 млрд ієн (понад 1,8 млрд доларів). Японія оплачує всі комунальні витрати, пов’язані з цими об’єктами, а також бере на себе зарплату їх місцевого персоналу.

Поділитись