Японія відмовилася приєднуватися до Договору про заборону ядерної зброї

Японія відмовилася приєднуватися до Договору про заборону ядерної зброї

Японія відмовилася приєднуватися до Договору про заборону ядерної зброї, який повинен вступити в чинності 22 січня 2021 року, проте продовжить виступати за створення світу без ядерної зброї.

Про це в понеділок на регулярній прес-конференції заявив генеральний секретар кабінету міністрів Кацунобу Като.

“Японія продовжить виконувати роль лідера руху за створення світу без ядерної зброї”, – зазначив він, підкресливши, що “договір переслідує ту ж мету, що і сама Японія – ліквідація ядерної зброї”.

У той же час Като підкреслив, що в уряду Японії залишаються питання з приводу реального рівня підтримки цього договору – як серед ядерних, так і серед неядерних держав. Згідно з офіційною позицією Японії, прийняття документа без консенсусу між ядерними і неядерними державами не дозволить домогтися реалізації договору.

“Договір про заборону ядерної зброї не збігається з нашим підходом по цій проблемі, наша країна його підписувати не буде. Ми неодноразово це озвучували, ніяких змін в нашій позиції немає”, – підкреслив Като.

Договір про заборону ядерної зброї був прийнятий в Нью-Йорку 7 липня 2017 року за підтримки 122 держав – членів ООН за підсумками переговорів, в яких не брали участь ядерні держави, включаючи Росію, Великобританію, Китай, США і Францію.

Відповідно до тексту документа його учасники зобов’язуються “ніколи і ні за яких обставин» не розробляти, не відчувати, не виробляти і не накопичувати ядерну зброю, а також не застосовувати його і не загрожувати його застосуванням. Країнам, що приєдналася до угоди, буде також заборонено розміщувати на своїй території ядерну зброю інших держав.

Що знаходиться під ядерною парасолькою США Японія не брала участь в консультаціях і поряд з ядерними державами не збирається підписувати даний договір.

25 жовтня міжнародна кампанія по забороні ядерної зброї (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, ICAN) оголосила, що договір набуде чинності 22 січня 2021 року, оскільки його вже ратифікували 50 країн.

 

Поділитись