Японія відкинула ідею США включити в спільний документ пункт про підтримку Тайваню

Японія відкинула ідею США включити в спільний документ пункт про підтримку Тайваню

У заяву за підсумками які відбулися 16 квітня переговорів лідерів двох країн було включено положення про те, що США і Японія вказують на важливе значення миру і стабільності в районі Тайванської протоки, пише газета Sankei.

Прем’єр-міністр Японії Есіхіде Суга відкинув пропозицію США включити в спільну заяву за підсумками його недавніх переговорів з американським президентом Джо Байденом розгорнутий пункт про підтримку Тайваню, включаючи надання йому військової допомоги. Про це повідомила в середу газета Sankei з посиланням на дипломатичні джерела.

За наполяганням Токіо, як зазначає видання, в спільну заяву за підсумками які відбулися 16 квітня переговорів лідерів двох країн було включено більш спокійне положення про те, що США і Японія вказують на важливе значення миру і стабільності в районі Тайванської протоки. Вони також виступили за вирішення існуючих там проблем шляхом мирного діалогу.

Сама згадка про Тайвані в спільному американо-японському документі стало сенсацією, оскільки в попередній раз це робилося тільки в 1969 році. Уряд Японії жодного разу на офіційному рівні не згадувало про Тайвані з 1972 року, коли Токіо встановив дипломатичні відносини з Пекіном і визнав КНР єдиним законним представником Тайваню.

У вівторок міністр оборони Японії Нобуо Кісі відкрито висловив також стурбованість тим, що співвідношення сил між КНР і Тайванем швидко змінюється в бік Пекіна. Глава оборонного відомства заявив, що Токіо має намір стежити за цим з підвищеною увагою.

Заяви такого роду викликають різку реакцію з боку Пекіна, який вимагає від іноземних держав неухильного дотримання принципу “одного Китаю”. Зокрема, 17 квітня МЗС КНР звинуватив Вашингтон і Токіо у втручанні у внутрішні справи Китаю у відповідь на переговори лідерів США і Японії і їх заяви з питань Тайваню, Гонконгу і Сіньцзяну. Він знову зажадав при цьому строго дотримувати принцип “одного Китаю”.

Поділитись