Японія готова стати постійним членом Радбезу ООН

Японія готова стати постійним членом Радбезу ООН

Японія вважає за необхідне реформування Ради Безпеки ООН і готова стати його постійним членом.

Про це заявив японський міністр закордонних справ Тосиміцу Мотегі в ході послання з нагоди 75-річчя ООН, опублікованого у вівторок на Youtube-каналі зовнішньополітичного відомства Японії.

“Заради зміцнення ООН не можна більше відкладати реформу РБ. На жаль, створена 75 років тому система не може повноцінно виконувати покладені нанеї завдання. Я переконаний, що країни-члени, які мають можливістю і наміром взяти на себе відповідальність, повинні бути присутніми в розширеному РБ. Лише тоді РБ буде відновлений в якості ефективного і репрезентативного органу. Японія повністю готова виконувати ці обов’язки в якості постійного члена РБ і внести свій внесок у встановлення порядку і стабільності в світі”, – сказав Мотегі.

“У декларації цієї зустрічі на високому рівні ми взяли на себе зобов’язання вдихнути нове життя в дискусію з приводу реформування РБ. Щоб просунутися вперед і виконати це зобов’язання, я закликаю всі країни – члени ООН почати письмові переговори [з даного питання]”, – оголосив міністр.

В даний час до складу РБ ООН входять 15 країн, п’ять з яких є постійними членами і десять – непостійними, що обираються на дворічний термін. Постійні члени – Росія, Китай, Великобританія, США і Франція.

Поділитись