У Росії є зобов’язання перед Білоруссю в сфері безпеки

У Росії є зобов’язання перед Білоруссю в сфері безпеки

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що якщо на західному кордоні Союзної держави “смикнуться”, Мінськ і Москва задіють спільне угруповання збройних сил, передає агентство Sputnik Білорусь.

“У нас договір. Кажу (президенту Росії): давай думати, що будемо робити. Він каже: ми знаємо, чого вони хочуть. І Путін вже пройшов кілька таких етапів, від Чеченської війни, і знає, що відбувається навколо кордонів. І ми з ним домовилися. Ми впораємося з цією проблемою”, – сказав Лукашенко.

При цьому він зазначив, що основу спільної угруповання складе білоруська армія, а у Мінська і Москви “навіть не здригнеться ні голос, ні рука, ні нога для того, щоб разом устаканити будь-якого”.

Також він підкреслив, що роблячи відповідні дії, Росія “рятує не стільки Білорусь, адже загроза є і щодо самої Росії”.

Напередодні в інтерв’ю ЗМІ Володимир Путін нагадав, що у Росії є зобов’язання перед Білоруссю в сфері безпеки. Він також розповів, що сформував на прохання Лукашенка певний резерв із співробітників правоохоронних органів, проте необхідності застосовувати їх немає і не буде, якщо ситуація не вийде з-під контролю.

Дев’ятого серпня в республіці відбулися вибори глави держави. За даними ЦВК, Олександр Лукашенко набрав 80,1%, на другому місці – Світлана Тіхановська 10,12%. Опозиція ці результати не визнала, в країні почалися масові протестні акції, які тривають досі, вона поїхала в Литву.

У перші дні проти незадоволених результатами голосування застосовували сльозогінний газ, водомети, світлошумові гранати і гумові кулі. За даними МВС, під час протестів затримали більше 6,7 тисячі осіб, постраждали сотні людей, серед них – як мінімум 120 силовиків. МОЗ повідомляв про трьох загиблих демонстрантів.

Поділитись