Як діятиме НАТО, якщо Росія не виконуватиме “ракетну” угоду

Як діятиме НАТО, якщо Росія не виконуватиме “ракетну” угоду

НАТО узгодила заходи реагування на розпад Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності.

Альянс має намір гарантувати ефективність і безпеку своєї системи ядерного стримування, зазначив генсек НАТО Йенс Столтенберг.

“Дії включають активізацію розвідки і розширення навчань, розвиток систем ППО і ПРО, а також звичайних озброєнь”, – заявив він на прес-конференції за підсумками першого засідання міністрів оборони альянсу. Він також оголосив про намір альянсу “гарантувати ефективність і безпеку своєї системи ядерного стримування”.

“Міністри оборони країн НАТО вирішили не розміщувати нові ядерні ракети в Європі після розпаду договору. Однак НАТО повинна гарантувати ефективність і надійність свого ядерного стримування”, – сказав Столтенберг.

Нагадаємо, у грудні 2018 року США висунули Росії ультиматум з вимогою знищити нові крилаті ракети типу 9М729, які порушують норми договору. Росія відкинула ці претензії, заявивши, що технічні параметри ракет 9М729 знаходяться в межах дозволених параметрів.

1 лютого США оголосили про початок офіційної процедури розірвання угоди. Вона розрахована на шість місяців, з 2 серпня договір втратить силу.

Поділитись