WSJ: США хочуть перекинути війська з Афганістану ближче до Росії

WSJ: США хочуть перекинути війська з Афганістану ближче до Росії

США можуть передислокувати війська, які вони виводять з Афганістану, в країнах Середньої Азії, однак відповідну підготовчу роботу поки відсутні, пише The Wall Street Journal, посилаючись на джерела.


Як зазначає газета, Сполученим Штатам потрібні бази для розміщення не тільки військових, а й безпілотників, бомбардувальників і артилерії для підтримки уряду Афганістану і стримування бойовиків радикального руху “Талібан”.

Представники американського уряду і Міноборони заявили, що сусідні з Афганістаном країни Середньої Азії, держави Перської Затоки, а також окремі кораблі ВМС розглядаються в якості можливих місць майбутньої дислокації військ.
Ряд військових і представників адміністрації президента США Джо Байдена вважає, розміщення військ в Узбекистані і Таджикистані стало б найкращим рішенням. Вони відзначили, що дані країни межують з Афганістаном, що дозволяє швидко потрапити в це близькосхідна держава в разі потреби. Однак вони вважають, що розмістити війська в двох зазначених країнах складно через “великого військової присутності” Росії в регіоні і зростаючого впливу Китаю, повідомляє видання. раніше

The Wall Street Journal писала, що союзники США в Європі попросили американську сторону відстрочити виведення військ з Афганістану. До цього президент США Джо Байден заявив, що Сполучені Штати виконали свою місію в Афганістані і з 1 травня почнуть виводити війська з країни. У 2020 році США і афганський рух “Талібан” підписали угоду про мир вперше більш ніж за 18 років війни.

Згідно з домовленостями, американські війська повинні покинути Афганістан до 1 травня. Адміністрація нового президента США Джо Байдена заявила про намір переглянути угоди з талібами. Американська операція в Афганістані була розпочата у відповідь на терористичний акт 11 вересня 2001 року.

Поділитись