Китай звернувся до США після заяви Путіна

Китай звернувся до США після заяви Путіна

Сполученим Штатам слід відмовився від мислення про холодну війну, проявити стриманість і почати підтримувати збереження системи контролю над озброєннями, заявив офіційний представник МЗС Китаю Ген Шуан.

Так в Пекіні відреагували на заяву президента Володимира Путіна про те, що використання США в ході випробування пускової установки МК-41 підтверджує обґрунтованість претензій, які Москва висловлювала Вашингтону в період дії ДРСМД. Глава держави доручив міністерствам оборони і закордонних справ проаналізувати рівень загрози для Росії, створюваний діями США щодо ракет, і вжити заходів з підготовки симетричної відповіді.

“Китайська сторона звернула увагу на відповідні повідомлення”, – сказав Шуан.

У Пекіні нагадали, що з моменту припинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності пройшло тільки три тижні, а «Пентагон вже повідомив про проведення випробувань ракет, які були заборонені відповідним договором».

«Це демонструє, що вихід США з ДРСМД насправді зумовлений прагненням звільнитися від обмежень договору і до односторонньої військової переваги”, – підкреслив дипломат.

За його словами, дії Вашингтона приведуть «до нового раунду гонки озброєнь і ескалації військової конфронтації, це серйозно і негативно вплине на міжнародну і регіональну ситуацію».

Поділитись