Всі члени НАТО повинні збільшити витрати на оборону до 2% ВВП

Всі члени НАТО повинні збільшити витрати на оборону до 2% ВВП

Президент США Дональд Трамп і генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг погодилися з тим, що всі члени альянсу повинні довести свої військові витрати до 2% ВВП.

Про це йдеться в поширеному в п’ятницю повідомленні Білого дому за підсумками переговорів сторін.

“Генеральний секретар вітав прихильність Сполучених Штатів НАТО і прагнення президента [Трампа] більш ефективно розподіляти тягар [військових витрат серед членів альянсу], повідомивши про історичний прогрес у справі збільшення оборонних бюджетів союзників більш ніж на $ 100 млрд з моменту вступу президента на посаду [в 2017 році], – говориться в документі. – Президент і генеральний секретар погодилися з тим, що всі союзники [по НАТО] повинні досягти цільового показника витрат на оборону, що становить 2% ВВП, і захищати свою критично важливу інфраструктуру, забезпечивши, щоб в мережі 5G були допущені тільки заслуговують на довіру і надійні постачальники телекомунікаційних послуг і обладнання”.

Трамп і Столтенберг також “обговорили пріоритетні завдання перед самітом НАТО в Лондоні”, який пройде 3-4 грудня.

На саміті НАТО в Уельсі в 2014 році всі європейські країни взяли на себе зобов’язання довести свої військові витрати до 2% ВВП протягом 10 років. Тим часом, згідно з фінансової статистики, опублікованої в березні в останньому річному звіті Столтенберга, до 2024 року ряд провідних європейських держав альянсу, зокрема ФРН, заповітної цифри не досягнуть.

Німеччина заявляє про готовність підняти свої військові витрати до 2025 року максимум до 1,5% ВВП. Трампа різко критикує за це влада ФРН.

Поділитись