Влада збирається пенсіонерам повернути пільги

Влада збирається пенсіонерам повернути пільги

Законопроект розроблений з метою забезпечення конституційних прав і державних гарантій дітей війни, військових конфліктів, антитерористичної операції на Донбасі, передає ЛІГА. Закон.

У Верховній Раді зареєстровано проект Закону № 2430, яким пропонується відновити державні соціальні гарантії та їх розмір, гарантований рівень доходів дітей війни, військових конфліктів, АТО.

Громадян відповідних категорій пропонується забезпечити безкоштовним проїздом усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах області за місцем проживання.

Крім того, законопроектом пропонується підвищення на 30% мінімальної пенсії за віком, пенсії або щомісячного довічного грошового утримання чи державної соціальної допомоги, яка виплачується замість пенсії. Ці зміни пропонують внести до Закону «Про соціальний захист дітей війни».

Слід нагадати, що зараз дітям війни надаються такі пільги:

право на пріоритетне збереження роботи при скороченні чисельності або штату працівників;
використання відпустки у зручний для них час;
одержання додаткової відпустки без збереження заробітної плати строком до 2 тижнів на рік;
виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100% середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи;
першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва та городництва;
право на 25% знижку при платі за користування комунальними послугами (газом, електроенергією тощо) у межах середніх норм споживання за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу в порядку, визначеному Кабміном;
діти війни, які є особами з інвалідністю, мають право на стаціонарну медичну допомогу в госпіталях ветеранів війни та у військово-медичних закладах охорони здоров’я (госпіталях). Госпіталізація проводиться при відповідних показаннях та наявності вільних місць.

Поділитись