Влада України розповіла, куди пішли гроші з COVID-фонду

Влада України розповіла, куди пішли гроші з COVID-фонду

У минулому році в Україні були використані 67 млрд гривень із загальної суми в 78 млрд гривень, закладених владою країни до Фонду боротьби з COVID-19.

Найбільша сума – 26 млрд грн – була спрямована на стимулювання економіки, в той час, як на медицину пішло менше 20 млрд грн.

Про це повідомив перший заступник міністра фінансів України Денис Улютін під час публічного представлення звіту про виконання держбюджету України за 2020 рік.

«Приблизно 16 млрд грн пішли на фінансування додаткових заходів щодо соціального захисту громадян. 352 тис. Українців отримали допомогу або страхові виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, майже 370 тис. працівників отримали матеріальну допомогу по частковому безробіттю на період дії карантину, 87 тис. фізичних осіб – підприємців надана допомога на дітей», – розповів чиновник.

Безпосередньо на сферу охорони здоров’я з Фонду, за словами Улютіна, витратили майже 20 млрд грн.

Гроші пішли на придбання апаратів штучної вентиляції легенів, забезпечення лікарень киснем, реконструкцію приймальних відділень, закупівлю засобів індивідуального захисту, а також на доплати медичним працівникам.

Приблизно 4,5 млрд грн додатково надали правоохоронним органам – на забезпечення безпеки в умовах карантину.

Левову частку цих коштів витратили на доплати правоохоронцям, які безпосередньо контактують з людьми, зокрема, патрулюють вулиці міст і сіл.

«Крім того, близько 26 млрд грн спрямовані на стимулювання економіки. Йдеться, серед іншого, і про підтримку установ культури, туризму, креативних індустрій», – додав Улютін.

Перший заступник міністра України також повідомив, що за домовленістю з МВФ у травні має завершитися аудит витрачання коштів з Фонду боротьби з COVID-19. Він пообіцяв, що результати перевірки відразу ж оприлюднять, нічого не приховуючи ні від міжнародних партнерів України, ні від самих українців.

Поділитись