Влада Колумбії повідомила про захоплення лідера колишньої повстанського угрупування

Влада Колумбії повідомила про захоплення лідера колишньої повстанського угрупування

Представникам правоохоронних органів Колумбії вдалося захопити одного з лідерів колишнього ліворадикального повстанського угруповання “Революційні збройні сили Колумбії” (РЗСК).

Про це повідомив президент південноамериканської країни Іван Дуке.

“Поліція Колумбії повідомила, що в муніципалітеті Майкан, департаменту Гуахіра (розташований на півночі країни) було завдано серйозного удару по кримінальним структурам. Був захоплений Франсіско Дуранго Усуга, відомий під псевдонімами Аріель або Фріта”, – написав Дуке в своєму Twitter .

Президент Колумбії додав, що в серпні минулого року спійманий злочинець разом з іншими повстанцями оголосив про намір повернутися до збройної боротьби.

В кінці серпня 2019 року на відеохостингу YouTube був розміщений відеоролик з виступом одного з лідерів угруповання Івана Маркеса, під час якого він оголосив про намір частини колишніх повстанців повернутися до збройної боротьби. На записі видно, що лідера РЗСК оточують кілька десятків чоловіків і жінок зі зброєю і в камуфляжі. Маркес у своїй промові повідомив, що відео було знято в колумбійській Амазонії.

Збройний конфлікт між владою Колумбії і РЗСК почався в 1960-х роках. За цей час його жертвами стали понад 200 тис. осіб, кілька мільйонів стали біженцями. 24 листопада 2016 року в Гавані уряд Колумбії і представники РЗСК підписали угоду про припинення конфлікту. За зусилля по врегулюванню півстолітнього кривавого протистояння Хуан Мануель Сантос, який займав в той момент пост президента південноамериканської країни, був удостоєний Нобелівської премії миру.

Після роззброєння бойовиків під контролем міжнародної моніторингової місії під егідою ООН на базі повстанської організації була створена політична партія “Народна альтернативна революційна сила”. У червні 2018 року новим президентом Колумбії був обраний кандидат від правої партії “Демократичний центр” Дуке. Відразу ж після оголошення результатів голосування він заявив про необхідність внесення поправок до угоди про мир з РЗСК.

Поділитись