Влада Канади інвестує у розробку безпілотного аеротаксі

Влада Канади інвестує у розробку безпілотного аеротаксі

Уряд Канади підтримав серію проектів консорціуму Bell Helicopter Textron Canada, канадського підрозділу американської компанії Bell Helicopter, які передбачають розробку опціонально пілотованих і безпілотних версій пасажирських вертольотів і міського аеротаксі.

Канадська влада інвестувала в проекти 49,5 млн доларів. Це один з небагатьох проектів у світі, що отримав офіційну підтримку влади, передає news.finance.ua.

У канадському уряді заявили, що інвестиції в проект дозволять прискорити розробку технологій, які можна буде використовувати у вертольотах нового покоління і повністю автономних літальних апаратах різних класів. У розробці нових технологій буде брати участь не тільки Bell Helicopter Textron Canada, але і ще 18 наукових і виробничих підприємств Канади. Обсяг інвестицій з боку американської компанії і її канадського підрозділу в проект складе 125 млн доларів.

У січні 2018 року Bell Helicopter представила концепцію пасажирського салону перспективного аеротаксі. Концепція отримала назву Urban Air Taxi. У компанії заявили, що внутрішній простір аеротаксі повинен бути за рівнем комфорту і функціональністю максимально орієнтований на пасажирів. В кабіні будуть розміщені чотири шкіряні крісла з бічною підтримкою і підголівниками. Ліве крісло може бути використано як місце пілота – у його правому підлокітнику встановлено сайдстік для управління аеротаксі.

Перед переднім рядом з двох крісел передбачається розмістити повністю “скляну” інформаційну панель. В підголовники переднього ряду крісел із зворотного боку будуть вмонтовані сенсорні екрани, на яких пасажири заднього ряду зможуть подивитися фільми, інформацію про політ і сайти в інтернеті.

У аеротаксі буде працювати і Wi-Fi. В підлокітники всіх крісел будуть вбудовані бездротові зарядні станції для смартфонів і іншої портативної електроніки, а також підстаканники. За другим рядом пасажирських крісел в кабіні аеротаксі передбачається розмістити невеликий відсік для багажу.

Крім Bell Helicopter офіційну підтримку влади отримала американська компанія Kitty Hawk. Проект її безпілотного аеротаксі Cora підтримав уряд Нової Зеландії. Льотні випробування цієї машини почалися в березні поточного року. За підтримки новозеландської влади сервіс з перевезення пасажирів за допомогою Cora планується розгорнути протягом трьох років.

Поділитись