Виверження вулкана Тааль на Філіппінах: влада оголосила режим стихійного лиха

Виверження вулкана Тааль на Філіппінах: влада оголосила режим стихійного лиха

На території філіппінської провінції Батангас, де напередодні почалося виверження вулкана Тааль, був оголошений режим лиха.

Рівень небезпеки підвищено до передостаннього – четвертого. Рекомендована повна евакуація населених пунктів, розташованих в безпосередній близькості від підніжжя вулкана.

Нагадаємо, 12 сiчня розпочалося виверження вулкана Тааль на Філіппінах. Припинено роботу міжнародного аеропорту Маніли, розташованого в 85 км від вулкана. Евакуйовано десятки тисяч людей, які проживають в провінції Батангас.

Діючий вулкан Тааль, популярний туристичний об’єкт, розташований на острові Лусон. Він відомий як один з найменших активних вулканів планети. Більш ранні виверження і обвалення старого конуса вулкана сформували кальдеру, а її затоплення – озеро Тааль. В результаті подальшої вулканічної активності посеред озера утворився острів площею 23 квадратних кілометра.

З 1572 року Тааль вивергався понад тридцять разів, попереднє виверження було зафіксовано в 1977 році. Найсильніше в XX столітті виверження сталося 30 січня 1911 року, його жертвами стали 1335 чоловік. За 10 хвилин загинуло все живе на відстані до 10 км, а хмари попелу можна було побачити з відстані 400 км.

Поділитись