Високошвидкісний мобільний Інтернет стане доступним у 90% населених пунктів України

Високошвидкісний мобільний Інтернет стане доступним у 90% населених пунктів України

Цифрова історична подія – високошвидкісний мобільний Інтернет стане доступним у 90% населених пунктів нашої країни за 2 роки. Меморандум підписано. Про це на своїх сторінках в Інстаграм та Facebook написав Міністр цифрової трансформації  України Михайло Федоров, інформує Newformat.info.

Він зазначив, що  багато експертів та ЗМІ сумнівалися, що це відбудеться, що хтось з операторів в останній момент відмовиться.

Ось, що він пише: “Взагалі цій проблемі дуже багато років! Але вона вирішена за кілька місяців! Хоча багато радників/експертів казали, що з ця n-адцята спроба знов завершиться нічим! Знаєте чому вдалося? Бо ми всі щиро прагнемо досягти результату для України і вперше у цей спільний план не закладалося жодних інтересів чиновників чи «наближених» бізнесменів. Саме тому вперше всі оператори погодилися на спільний план, інвестуючи мільярди. Дуже радий, що спільна мета цифрового розвитку України перемогла над «приватними» інтересами. Отже  Уряд та чотири мобільні оператори підписали меморандум та спільний план дій, зокрема, щодо реорганізації діапазону 900 МГц.”

Також він написав, як саме держава допоможе операторам будувати мережі:

“Кабмін з операторами підписали Меморандум, згідно якого держава сприятиме:
— врахуванню сплачених операторами коштів за діючі ліцензії при встановлені плати за їх переоформлення. Раніше такого не відбувалося. Якщо оператор оплачував ліцензію на кілька років уперед і відбувалося переоформлення до закінчення цього строку, він фактично двічі оплачував невикористаний термін;
— надалі працювати над вивільненням діапазону 900 МГц. Наразі вільними для цивільного використання є тільки 60-70% діапазону. Решта використовується для військових потреб
— вивільненню так званих цифрових дивідендів – частот у діапазоні 700-800 МГц.”

За словами Михайла Федорова, це розкриє можливості для операторів мобільного зв’язку для інвестування у нові технології і розширення покриття 4G. Також держава затвердить методологію боротьби із радіозавадами — полегшувати доступ операторів до інфраструктурних об’єктів. Серед іншого з цим питанням зможуть допомогти заступники з питань ІТ, які згодом з’являться у всіх облдержадміністраціях. 

Олександра Буділка

Поділитись