Вища освіта в Україні втрачає затребуваність

Вища освіта в Україні втрачає затребуваність

Україна — одна з найосвіченіших країн Європи. У нас вищу освіту здобувають до 80% випускників шкіл, а в середньому по Європі — трохи більше половини.

Проблема в тому, що левова частка дипломованих фахівців після вишів стає на біржу праці. Для прикладу, у Києві з усієї кількості офіційно безробітних понад 80% мають вищу освіту.

Бувають навіть випадки, коли в селах випускники шкіл їдуть до найближчого міста і вступають до вишів на спеціальність міжнародні відносини. Вони розуміють, що за своєю спеціальністю не зможуть працювати ні в рідному селі, ні в найближчому місті, але все одно витрачають на це п’ять років і повертаються додому, розповідає директор з персоналу великої компанії Наталія Романенко.

Працювати трактористом, слюсарем, зварювальником або навіть інженером — непрестижно, пояснює HR-експерт Олександр Білоус, додаючи: “Саме тому випускники шкіл навчаються на юристів і економістів, а потім працюють продавцями у магазинах”.

Час, коли вища освіта була ознакою достатку і успішності, вже давно минув. Дипломи отримують навіть трійочники, освіта, у порівнянні з сусідніми країнами, коштує дешево. Та й якщо раніше для високої зарплати треба було обов’язково мати диплом, то зараз трактористи можуть заробляти вдвічі більше за технологів або інженерів, а хороший зварювальник за місяць одержує не менше за менеджера середньої ланки, пише businessua.com.

Поділитись