Вірменія закликає Ізраїль припинити продавати Азербайджану зброю

Вірменія закликає Ізраїль припинити продавати Азербайджану зброю

“Продаж зброї Азербайджану смертельна, тому що Азербайджан ніколи не вагається в застосуванні цієї зброї проти цивільної інфраструктури та цивільного населення”, – так сказав міністр закордонних справ Вірменії Зораб Мнацаканян в інтерв’ю ізраїльській газеті “Джерузалем пост”.

Він закликав єврейську державу припинити “смертельний бізнес з Азербайджаном”.

Мнацаканян відзначив, що відносини між Ізраїлем і Вірменією в останні роки покращилися, згадавши про візит вірменського президента в нашу країну в січні. А в лютому вірменський президент навіть переніс посольство своєї країни в Ізраїлі з Єревана в Тель_Авів. Однак ізраїльські поставки сучасних озброєнь в Азербайджан, за його словами, “залишаються нерозв’язною проблемою”.

Автори замітки нагадують, що Азербайджан є близьким союзником Ізраїлю, з Баку надходить близько 40% імпортованої єврейською державою нафти. Азербайджан, в свою чергу, охоче закуповує ізраїльська зброя “найсвіжішого розливу” – безпілотні літальні апарати, ракети і дещо інше.

Мнацаканян ухильно відповів на питання про повідомлення щодо збитих вірменськими ППО ізраїльських “безпілотників”, що знаходилися на озброєнні у Азербайджану.

“Наші військові знешкоджують азербайджанське зброя незалежно від його передбачуваного походження. Факти про зброю, отриманому Азербайджаном і використаному проти цивільної інфраструктури та населення Вірменії і Нагірного Карабаху, численні, і липневі події служать тому додатковим доказом”, – сказав він журналістам.

Вірменський міністр, користуючись нагодою, закликав владу Ізраїлю визнати геноцид вірмен турками.

“Визнання геноциду вірмен з боку народу, який пережив жахи Голокосту є питанням моралі. Це на вашій совісті. Я знаю, що багато євреїв – громадські діячі, інтелектуали і прості люди – твердо поділяють цю точку зору. Проте влада Ізраїлю залежить, визнавати геноцид вірмен або немає. Це потрібно не тільки Вірменії, але і самому Ізраїлю”, – вважає головний вірменський дипломат.

Це інтерв’ю з’явилося на тлі загострення конфлікту між Вірменією та Азербайджаном в Нагірному Карабасі.

Поділитись