Виплата пенсій на непідконтрольних територіях Донбасу почнеться після деокупації

Виплата пенсій на непідконтрольних територіях Донбасу почнеться після деокупації

Віце-прем’єр-міністр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба вважає, що питання виплати пенсій у непідконтрольних українському уряду окремих районах Донецької і Луганської областей може бути вирішене тільки в контексті їх деокупації.

Про це він повідомив в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна».

“Для ЄС виплата пенсій на окупованій території – це правозахисне питання, це дуже важливий нюанс. Вони не можуть не наполягати на тому, що це потрібно робити, але вони також розуміють, що одна справа хотіти щось зробити, а інше – це мати технічну можливість і можливість в плані безпеки. Зараз, в нинішній реальності, таких можливостей немає”, – сказав Кулеба.

Він зазначив, що на даний момент існує механізм отримання пенсій, який вимагає для одержувачів виїзду на підконтрольну уряду України територію.

“Тому рішення цієї проблеми безпосередньо зав’язано на процес деокупацію. Буде там Пенсійний фонд, будуть працювати платіжні системи – можна буде рухатися далі”, – додав віце-прем’єр.

В кінці листопада 2019 року у Верховній Раді було зареєстровано законопроект № 2083-д, який покликаний врегулювати питання виплати пенсій особам, які проживають на тимчасово окупованих територіях.
Законопроект передбачає надання людям, які жили на тимчасово окупованих територіях і не могли платити страхові внески, права докупити стаж без застосування санкцій.

У разі втрати документів надається можливості розраховувати пенсію на підставі інформації з реєстру застрахованих осіб. Також документ скасовує обов’язкову реєстрацію пенсіонерів як тимчасово переміщених осіб для отримання пенсій, і передбачає виплату заборгованості по пенсіях без терміну давності (зараз діє ліміт – 3 роки).

Поділитись