Винищувачі F-35 приступили до охорони повітряного простору країн Балтії

Винищувачі F-35 приступили до охорони повітряного простору країн Балтії

Винищувачі п’ятого покоління F-35 Lightning II італійських військово-повітряних сил (ВПС) будуть займатися охороною повітряного простору країн Балтії.

Відповідну заяву було зроблено в ході урочистої церемонії, що відбулася на авіабазі Емарі, розташованої під Таллінном, повідомила прес-служба Збройних сил Естонії.

Так, ВПС Німеччини, що забезпечують безпеку повітряного простору країн Балтії з залученням винищувачів Eurofighter Tuphoon, передали свої повноваження колегам з Італії.

В урочистій церемонії взяв участь командувач американськими ВПС Джеффрі Лі Харрігян, який в свою чергу висловив подяку Естонії за хорошу підтримку і прийом союзників. Він також подякував німцям за забезпечення безпеки повітряного простору Естонії та країн Балтії та побажав успіхів італійській стороні.

Міністр оборони Естонії Калле Лаанет підкреслив важливість старту Балтійської місії із забезпечення безпеки повітряного простору. За його словами, слід постійно виявляти пильність і готовність забезпечити необхідний захист у зв’язку з «агресивною» зовнішньою політикою Росії.

Згідно з рішенням Північноатлантичної ради, ВПС країн, що значаться в НАТО, займаються охороною повітряного простору Естонії, Латвії і Литви з моменту набрання цим переліку держав Балтії в НАТО в 2004 році. В ході саміту 2012 року, що відбувся в Чикаго, рада прийняла рішення про продовження відповідної охорони на невизначений термін.

Поділитись