Вилучення ядерного палива з реакторів “Фукусіми-1” відкладуть до 2028 року

Вилучення ядерного палива з реакторів “Фукусіми-1” відкладуть до 2028 року

Енергетична компанія Tokyo Electric Power перегляне середньостроковий план ліквідації аварії на АЕС “Фукусіма-1” і перенесе терміни вилучення відпрацьованого ядерного палива на першому і другому реакторах станції.

Про це в п’ятницю повідомило агентство Kyodo. Спочатку цю операцію планувалося почати в 2017 році. Однак ліквідатори зіткнулися з необхідністю проведення додаткової оцінки безпеки цієї операції, в результаті чого строки неодноразово переносилися. Як орієнтовної дати до теперішнього часу компанія позначала 2023 рік.

Проте, складності з проведенням аналогічної операції на третьому реакторі, яка почалася в квітні 2019 року, змусили японських фахівців знову перенести початок робіт на інших енергоблоках на п’ять років вперед – до 2028 року. Зокрема, до цього часу навколо першого реактора буде зведено новий захисний саркофаг, який запобігає розповсюдженню радіації безпосередньо під час отримання паливних стрижнів.

Аварія на АЕС “Фукусіма-1” сталася в березні 2011 року, коли через удар цунамі на станції вийшли з ладу системи енергопостачання і охолодження. В результаті в трьох енергоблоках розплавилося паливо, яке пропекло захисні корпуси реакторів. Це супроводжувалося вибухами водню і викидом великої обсягу радіоактивних речовин, що призвело до зараження прилеглої до станції району.

В даний час на АЕС йдуть ліквідаційні роботи, триває дезактивація постраждалих територій. За планом повністю ліквідувати станцію планується тільки до 2040-х років.

Поділитись