“Вільна преса”: США можуть зважитися воювати з Росією за Крим

“Вільна преса”: США можуть зважитися воювати з Росією за Крим

У Криму може початися масштабне військове зіткнення між Росією і Заходом. Про це політолог Роман Травін заявив «Вільній пресі».


Днями колишній радник екс-президента України Петра Порошенка Давид Жванія заявив, що в 2014 році тодішній президент США Барак Обама заборонив владі України посилати армію на захист Криму.
 

Політичний аналітик фонду розвитку інститутів громадянського суспільства «Народна дипломатія» Євген Валяєв назвав заяву Жванії неправдоподібною з багатьох причин, наприклад, з тієї, що в 2014-му українська влада не була чимось настільки монолітним, щоб нею можна було командувати, а також з тієї, що Обама не міг особисто віддати такий наказ, тому що американські президенти існують в рамках складної системи стримувань і противаг.

У свою чергу, Травін, керівник проекту «Відкрита аналітика», допустив, що в 2014-му влада Росії і США могли вести консультації щодо ситуації в Криму: Москва могла позначити червоні лінії, а Вашингтон – погодитися їх не перетинати.

Також політолог висловив думку, що в даний час Захід не готовий серйозно до повернення Криму Україні збройним шляхом. При цьому з урахуванням останніх тенденцій він допустив, що якщо не спрацюють спроби Заходу домогтися від Росії слухняності холодними методами, то Крим може стати точкою, де почнеться масштабне військове зіткнення між Росією і Заходом.

Поділитись