Військово-морський флот Росії провів випробування гіперзвукової ракети “Циркон”

Військово-морський флот Росії провів випробування гіперзвукової ракети “Циркон”

Першим кораблем Військово-морського флоту Росії, озброєним новітньою гіперзвукової ракетою морського базування «Циркон», стане один з фрегатів. Про це заявив головнокомандувач ВМФ Микола Євменов.

«Циркон» буде розміщений на одному з бойових кораблів флоту, фрегатів. Пройде модернізація, і будемо його відчувати, щоб прибрати різні «дитячі хвороби». Зараз його випробування проходять успішно. Поки ми ставимо на всі кораблі «Калібри» і паралельно будемо випробовувати «Циркон», – каже він.

В даний час в бойовому складі ВМФ є фрегати нових проектів 11356 і 22350. Євменов додав, що «Циркон» буде прийнятий на озброєння в найближчі роки.

В кінці грудня 2019 року в Міноборони заявили про плани збільшити швидкість гіперзвукових ракет «Кинджал» і «Циркон» до більш ніж 10 числа Маха.

Гіперзвукова ракета «Циркон» матиме швидкість 9 Маха, що в дев’ять разів вище швидкості звуку. Дальність її польоту складе більше 1 тис. км. Цими ракетами планується озброїти надводні та підводні кораблі, як будуються, так і перспективні.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що російська ракета Р-30 «Булава-30» з підводного човна виявилася небоєздатною. При стрільбі балістична ракета підводного човна Р-30 «Булава-30» не передбачає можливість проходу через лід, адже пуск Р-30 «Булава-30» з атомного підводного човна проекту 955 «Борей» вимагає «чистих і великих ополонок».

«Пошук таких вимагає досить тривалого часу, що є несумісним із забезпеченням високої ракетної готовності морських стратегічних ядерних сил», — упевнений військовий експерт Максим Климов.

Климов зазначає, що в разі, якщо Верховний Головнокомандувач накаже запустити «Булаву» з-під льоду, виконати його буде можливим лише через один-два дні — після того, як знайдеться «ополонка». Дану ситуацію експерт називає «нонсенсом».

Клімов нагадує, що «можливість проходу при стрільбі ракети через лід є «критично необхідним» для субмарин четвертого покоління. Експерт звертає увагу на ряд розбіжностей в заявах офіційних осіб. Наприклад, т.в.о. начальника Головного управління міжнародної військової співпраці Міноборони генерал-майор Євген Ільїн, в жовтні анонсуючи навчаннях «Грім-2019», говорив, що в даному заході буде задіяна Р-30 «Булава-30», чого в дійсності не відбулося.

Поділитись