Військові США спрогнозували крах Афганістану через три місяці

Військові США спрогнозували крах Афганістану через три місяці

Американські військові вважають, що бойовики терористичного руху «Талібан» можуть взяти Кабул протягом одного-трьох місяців.

Про це пише газета The Washington Post з посиланням на джерела в оборонному відомстві.

Співрозмовники видання зазначають, що ситуація в Афганістані стрімко погіршується, тому і прогноз оцінки стає більш негативним. Повідомляється, що в Пентагоні зараз налаштовані на підготовку до евакуації американських дипломатів та іншого персоналу з афганської столиці найближчим часом.

За даними джерел, американські військові зараз розглядають кілька сценаріїв розвитку подій, в яких радикали захоплюють Кабул протягом 30-90 днів. Це щонайменше в два рази швидше, ніж спецслужби США припускали спочатку.

У ніч на 11 серпня таліби захопили ще один афганський місто – Файзабад, центр провінції Бадахшан на північному сході країни. Це четверте місто за добу і дев’ятий за останній тиждень. Всі вони розташовані в прикордонних провінціях, що межують з Туркменістаном, Узбекистаном і Таджикистаном.

Раніше стало відомо, що під контроль «Талібану» перейшло 65 відсотків всієї території Афганістану. Зараз таліби загрожують захопити ще 11 столиць різних провінцій. Крім того, бойовики намагаються «відрізати» столицю країни, Кабул, від офіційних військ країни, розташованих на півночі.

Поділитись