Військове крило ХАМАС розкрило плани про підготовку масштабного удару по Ізраїлю

Військове крило ХАМАС розкрило плани про підготовку масштабного удару по Ізраїлю

Військове крило палестинського радикального руху ХАМАС «Бригади аль-Касам» опублікувало на своєму сайті заяву, де вказано, що готували масштабний ракетний удар по всьому Ізраїлю, проте в зв’язку з прийдешнім перемир’ям відклала цей план.

«Говоримо чітко: ми підготувалися до удару, який торкнувся б всю Палестину від Хайфи до Рамона, але ми призупинили цей масштабний ракетний удар по ворогу в зв’язку з тим, що погодилися на припинення вогню для того, щоб постежити за поведінкою ворога», – зазначив в заяві спікер «Бригад» Абу Убейда.

Однак він підкреслив, що варіант нанесення такого удару все ще може бути розглянутий до вступу перемир’я в силу: «Цей варіант ще на столі».

За словами Абу Убейда, угруповання «захищала Єрусалим від імені всієї арабської нації».

20 травня ізраїльський кабмін з питань безпеки схвалив одностороннє припинення вогню в конфлікті з Палестиною. Ізраїль має намір припинити вогонь 21 травня в 2:00 за місцевим часом (збігається з київським). Пізніше президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі доручив направити в Ізраїль і Палестину делегації для контролю дотримання перемир’я

Напередодні президент США Джо Байден провів телефонну розмову з ізраїльським прем’єр-міністром Біньяміном Нетаньяху. Американський лідер висловив надію на якнайшвидшу деескалацію конфлікту в регіоні.

На початку травня відбулося загострення конфлікту між Палестиною та Ізраїлем. Тоді влада Ізраїлю почали виселяти арабські сім’ї в Східному Єрусалимі, що спровокувало заворушення і протести палестинців. 10 травня в ситуацію втрутилася контролює сектор Газа радикальне угрупування ХАМАС. Сторони обмінювалися ракетними ударами.

Згідно останній інформації, в Ізраїлі загинули 12 осіб, понад 50 серйозно поранені. Число палестинців, які померли в результаті відповідних ізраїльських авіаударів, досягло 230, де 65 – неповнолітні. Поранення отримали понад 1,7 тис. осіб.

Поділитись