Війська уряду Лівії захопили велику військову базу, яку контролювали росіяни

Війська уряду Лівії захопили велику військову базу, яку контролювали росіяни

У Лівії відбулася цікава подія: війська чинного уряду Лівії, визнаного ООН, захопили велику військову базу, що формально належала Хафтару, недалеко від столиці країни Тріполі.

Насправді цю базу контролювали російські війська, які діють під прапором банди «Вагнера». Місцеві джерела повідомили, що Москва планувала перетворити цю базу в другий «сирійський Хмеймім» і надовго застовпити собі місце на півночі Африки. Однак плани зірвала Туреччина.

З місця подій повідомляють, що наступ урядових сил на велику авіабазу аль-Ватайя почалося після того, як турецькі дрони зламали оборону росіян і найманців Хафтара.

Безпілотники знищили ключові оборонні позиції і після цього війська Лівії захопили базу, знищивши велику кількість найманців Хафтара. Щонайменше один член банди «Вагнера», який не встиг втекти, був захоплений в полон.

Урядовим силам дісталися великі трофеї – 6 літаків, танки, БТР, озброєння і боєприпаси.

Хафтаровці і росіяни спробували провести контратаку і відбити базу, однак ця спроба провалилася. Зазнавши великих втрат, банди Хафтара і Вагнера відступили.

За останніми даними запеклі бої активізувалися по всій лінії зіткнення. Урядові сили просунулися в напрямі Касерма і Твайша. На ряді ділянках хафтарівці ще утримують свої позиції.

Стало відомо, що росіяни поставили до Лівії бойові вертольоти, в т.ч. Мі-35 і безпілотники. Формально техніка передана Хафтару, але найімовірніше вертольотами і дронам управляють самі росіяни.

Тим часом Туреччина направила свої військові кораблі до Лівії. Повідомляється щонайменше про 3 кораблі турецьких ВМФ, які висунулися до берегів Лівії. Коментатори не виключають, що перед морськими силами Туреччини поставлена ​​задача взяти під контроль порт або ж перекрити морські шляхи постачання формувань Хафтара.

Останні успіхи урядових сил Лівії в боях з Хафтаром і росіянами серйозно схвилювали Кремль. Стало відомо, що Москва має намір поскаржитися на Туреччину в ООН. Зазвичай до такого способу тиск на «партнерів» Росія вдається тоді, коли вона зазнає поразок на полях битв.

Поділитись