Війна за ринок газу може піти по нафтовому сценарію

Війна за ринок газу може піти по нафтовому сценарію

Світовий лідер з постачання скрапленого природного газу (СПГ) – Катар – виявився перед складним вибором. Пандемія позбавила королівство ринку збуту палива, і тепер йому потрібно прийняти рішення: або скорочувати видобуток, або знижувати ціни.

Обидва варіанти обернуться фінансовими втратами для Катару. Але другий сценарій може виявитися катастрофічним і для всіх інших.

Якщо Катар вирішить скоротити видобуток, то титул головного постачальника СПГ може перейти Австралії. До таких репутаційних втрат королівство не готове, пише Bloomberg. Але зниження вартості СПГ за контрактами чинитиме такий же згубний вплив на ринок, як і рішення Саудівської Аравії скинути ціни на нафту заради витіснення конкурентів – почнеться цінова війна.

Як наслідок, всі виробники СПГ втратять прибуток і почнуть згортати нерентабельний видобуток. Причому першими під ударом опиняться американці, чиї витрати з виробництва та транспортування СПГ дуже високі. У підсумку потім виникне дефіцит газу.

Врятувати становище можуть споживачі в Азії, якщо їм вдасться найближчим часом відновити економіку і, отже, споживання енергоносіїв. Однак надлишок СПГ все одно збережеться на ринку мінімум до 2025 року, вважає видання.

Раніше повідомлялося, що Росія почала постачати до Європи більше СПГ, ніж США.

Поділитись